Søvn og aldring

Gode netter også i moden alder

Mange opplever at søvnen endrer seg med årene. Kanskje det tar lengre tid å sovne, kanskje våkner du oftere i løpet av natten, eller kanskje starter dagen lenge før vekkerklokken ringer. Det er lett å føle seg frustrert når nattesøvnen blir lettere, mer oppstykket, og ikke gir den samme følelsen av å være uthvilt.

Selv om visse endringer i søvnmønsteret er en naturlig del av aldringsprosessen, betyr det ikke at du må akseptere dårlig søvn som går ut over energien, humøret og den generelle livskvaliteten din. Å forstå hvorfor søvnen endrer seg, er første skritt mot å finne gode løsninger.

Hvorfor endrer søvnen seg når vi blir eldre?

Flere faktorer spiller inn på søvnen etter hvert som vi eldes :

En kortsiktig løsning med langsiktige ulemper

Det kan være fristende å ty til sovemedisiner når nettene er vanskelige. Selv om de kan gi midlertidig hjelp i akutte situasjoner (og alltid i samråd med lege), er de sjelden en god langtidsløsning. Spesielt for eldre er det viktig å være klar over at langvarig bruk kan føre til:

Finn tilbake til god søvn – uten medikamenter

Heldigvis finnes det svært effektive, ikke-medikamentelle metoder for å forbedre søvnen hos eldre. Fokus ligger på å adressere de underliggende årsakene og gjenopprette sunne søvnvaner:

Tilpasset søvnhygiene :

Kognitiv Atferdsterapi for Insomni (CBT-I) : Den anbefalte behandlingen

Hvordan jeg kan hjelpe deg :

Som søvnterapeut spesialiserer jeg meg på ikke-medikamentell behandling av søvnproblemer. Gjennom en grundig kartlegging (hvor vi gjerne bruker en søvndagbok for å få innsikt i ditt mønster) og tilpasset CBT-I, kan vi sammen:

Invester i din søvn – invester i din helse

God søvn er avgjørende for fysisk og mental helse, uansett alder. Ikke slå deg til ro med urolige netter. Ta skrittet mot bedre hvile i dag.

Bestill en uforpliktende introduksjonssamtale (gratis)

La oss utforske hvordan du kan oppnå bedre søvnkvalitet og mer energi i hverdagen.